Smaak

FRIESBLOND 100% GENIETEN

Wij houden van een volle, romige kaas met veel smaak. Ons speciale receptuur is hiervoor ontwikkeld. De weidemelk van onze koeien en de aandacht van de rijpingsmeesters helpen hierbij.

Friesblond is herkenbaar aan de frisse smaak en heeft een kenmerkend zoetje. Wist je dat de herkomst van de melk invloed heeft op de smaak van de kaas? Friesblond kaas wordt gemaakt van weidemelk van weilanden waar niet alleen gras te vinden is, maar ook klavertjes, weidebloemen en nog vééééél meer.

De smaak wordt ook bepaald door de rijpingsmethode. Wij kiezen wij er voor om onze kazen natuerlik te laten rijpen. Na de productie krijgen zij een eigen plekje op een houten plank in ons kaaspakhuis en liggen daar te rijpen tot ze op smaak zijn gekomen.

En dat proef je!

Benieuwd hoe onze kazen worden gemaakt? 
Lees snel verder!

7W4A1614-scaled.jpg

FRIESBLOND 100% NATUERLIK

Kaas zoals kaas bedoeld is: natuerlik gerijpt en zonder toevoegingen of kleurstoffen.
Men neme melk, zuursel & stremsel en dat is het!
Meer voegen wij er niet aan toe. Vandaar ook de lichte kleur, oftewel ‘ blond’. Blond staat voor ons voor onschuldig, open en nuchter, zonder fratsen. Bij Friesblond geloven wij dat openheid niet alleen belangrijk is in ons product, maar ook hoe we met onze dieren en de natuur om gaan.
Meer weten weten over onze boeren? Klik hier.

100% natuerlik ût Fryslân!

Header-6-opacity-scaled.jpg

PRODUCTIE PROCES

milk.png
Stap 1

Weidemelk komt binnen in Heerenveen en wordt gecontroleerd.

fire.png
Stap 2

De weidemelk wordt verhit, waardoor de slechte bacteriën eruit worden gehaald. Hierdoor hoeven we later geen conserveringsmiddelen meer toe te voegen!

pipette.png
Stap 3

Stremsel wordt toegevoegd aan de melk, waardoor de melk dikker wordt. Na het ‘snijden’ van deze dikke melk ontstaat wrongel.

splash.png
Stap 4

Het vocht, ook wel ‘wei’ genoemd, wordt van de wrongel gescheiden en verwerkt in andere producten. Zo hoeven we niets weg te gooien!

cheese.png
Stap 5

De wrongel wordt in een kaasvorm geperst en 2 tot 4 dagen in een pekelbad gelegd. Pekelen zorgt ervoor dat we Friesblond een aantal weken kunnen bewaren. De kaas krijgt hierna een beschermlaagje, zodat de kaas in alle rust natuerlik kan rijpen

cheese-1.png
Stap 6

Goed beschermd worden ze op houten planken gelegd en elke 3 dagen omgedraaid. De kaasmeester proeft en keurt of de kaas genoeg smaak en romigheid heeft. Hoe langer de kaas in rust rijpt, hoe ouder hij wordt. Na zijn goedkeuring is Friesblond klaar om gegeten te worden!

7W4A0991-edited-scaled.jpg

Producten

7W4A1133kopie-scaled.jpg

Onze boeren & Fryslân