Smaak


PRODUCTIE PROCES

Stap 1
Weidemelk komt binnen in Heerenveen en wordt gecontroleerd.

Stap 2
De weidemelk wordt verhit, waardoor de slechte bacteriën eruit worden gehaald. Hierdoor hoeven we later geen conserveringsmiddelen meer toe te voegen!

Stap 3
Stremsel wordt toegevoegd aan de melk, waardoor de melk dikker wordt. Na het ‘snijden’ van deze dikke melk ontstaat wrongel.

Stap 4
Het vocht, ook wel ‘wei’ genoemd, wordt van de wrongel gescheiden en verwerkt in andere producten. Zo hoeven we niets weg te gooien!

Stap 5
De wrongel wordt in een kaasvorm geperst en 2 tot 4 dagen in een pekelbad gelegd. Pekelen zorgt ervoor dat we Friesblond een aantal weken kunnen bewaren. De kaas krijgt hierna een beschermlaagje, zodat de kaas in alle rust natuerlik kan rijpen

Stap 6
Goed beschermd worden ze op houten planken gelegd en elke 3 dagen omgedraaid. De kaasmeester proeft en keurt of de kaas genoeg smaak en romigheid heeft. Na zijn goedkeuring is Friesblond klaar om gegeten te worden!